Çatı İzolasyonu

Binaların temel kısımlarından olan çatılar, farklı hava koşulları, güneş ışınları, rüzgar gibi etkilerden en fazla ve kolayca etkilenen bölümdür. Doğadaki her şey gibi çatılarda kullanılan malzemeler zaman içerisinde doğanın bu şartlarından olumsuz etkilenerek, deformasyona uğrar. Ancak deformasyona uğrama süresini mümkün olduğunca geciktirmek, binanın ve binada yaşayanların konforlu şekilde yaşamlarını sürdürmek için kaliteli malzeme kullanmak gerekir.

Binayı rutubetten dolayısıyla terleme ve küflenmeden korumada en etkili yöntemlerden biri olan çatı izolasyonunun ayrıca enerji ve ısı tasarrufu yapması, terlemeyi önlemesi, yağış sularının çatıya ve yapıya zarar vermesini önleyici avantajları bulunmaktadır.

Yapının ilk günkü kalitesini korumak adına yalnızca kaliteli malzeme kullanmak değil, bunu çatı izolasyonu ile de desteklemek gerekir. Çatı izolasyonu, trapez çatı, sandviç çatı, klasik çatı gibi çeşidi fark etmeksizin kullanılması gereken bir uygulamadır.

Çatı izolasyonunda önemli maddeler, öncelikle kaplama sisteminin görevini en iyi şekilde yapması için bütünlüğünde herhangi bir hasar ya da kusur bulunmamasıdır. Bu durum camyünü, taşyünü, poliüretan ya da strafor gibi hangi malzeme kullanılırsa kullanılsın, kaliteli malzeme ve doğru işçilik ile birleştirilerek en verimli sonucu vermektedir.

Çatı izolasyonu nasıl yapılır sorusuna, öncelikle her çatı tipi için farklı şekilde çalışılması gerektiği söylenmelidir. Isı ve su yalıtımını içeren çatı izolasyonu çalışmalarında yaygın olarak kullanılan teras çatılarda ısı yalıtım tabakasının su yalıtım tabakasının altında bulunması gerekmektedir. Bu sayede açık gözenekli yalıtım malzemesi suyla temas ederek, koruma yeteneğini kaybetmez.

Adım Adım Çatı İzolasyonu
Çatı yalıtımı yapılırken öncelikle dikkat edilmesi gereken birkaç kural vardır. Yalıtımda kullanılan cam yünü ya da kaya yünü izolasyon panelleri, solunum yollarında, gözlerde ya da ciltte tahrişe yol açabilir. Bu nedenle çalışma ortamının mümkün olduğunca iyi havalandırılması gerekir.

Toz maskesi, eldivenler, makas, maket bıçağı, şerit metre, yapışkan bant, ekmek bıçağı, kesim için düz kenar olarak kullanılacak ahşap ya da alüminyum profil, çatal çekiç, zımba tabancası, delme vidalama aleti, dekupaj testeresi ya da el testeresi gibi aletler çatı izolasyonu yaparken ihtiyaç olacak malzemelerdir.

Elbette ilk olarak kaliteli ve doğru kalınlıkta bir yalıtım malzemesi seçilmelidir. Yalıtım hava geçirmez bir katman olması ve bu sayede iç yoğuşmayı önlemesi için, iki kat fazla izolasyon malzemesi kullanmak değil, yeterince kalın malzeme seçmek çok önemlidir.

Malzeme seçiminin ardından çatı kirişleri arasındaki mesafenin ölçülmelidir. İzolasyon panellerinin çatı kirişleri arasında sıkıca kalabilmesi adına bu mesafeye göre 1-2 cm fazla genişlikte olacak şekilde kesilir. Kesimi daha kolay yapmak için alüminyum veya ahşap profilin düz kenarından yararlanılabilir.

İzolasyon panelleri aralarındaki ek yerlerinde herhangi bir hava boşluğu kalmadığından emin olarak döşenmelidir. Çatı bu malzemeyle tamamen kaplandığında yukarıdan aşağı olacak şekilde nem geçirmez membranı uygulanmalıdır. Membran uygulaması, çatı kirişlerine 10 cm’lik bindirmelerle sıkıca zımbalanmış şekilde ve üst üste gelen kısımları izolasyon bandıyla kapatılarak tamamlanır.

Yalıtım şilteleri uygulanmasında, çalışmaya herhangi bir köşeden başlanır. Malzeme çatı kirişleri arasında ve yukarıdan aşağıya doğru açılır. Fazlalık malzeme kesilerek alt kısım zımbalanır ve ardından şilteler sıkıca bastırılarak kirişlere zımbalanır. Kenar çıkıntıları arasındaki ek yerleri bant ile kapatılarak boşluk kalmaması sağlanabilir.

Çatı kirişleri düz ve doğru çizgideyse polistiren, kaya yünü, poliüretandan yalıtım panelleri kullanılabilir. Bu paneller daha düz bir zemin oluşturmak ve hava geçirmezliğini iyileştirmek adına kullanışlıdır. Paneller, ek yerlerinin devamlı olmayacağı örgü düzeniyle takılır.

Bu adımlar tamamlandıktan sonra iç kısım başka bir levha malzemesi ya da alçı panelle son işlemler tamamlanabilir. Sağlam bir çerçeve için ahşap çıtalar çakılmalı, alçı paneller bu çerçeveye sabitlenmelidir.

Neden Bizi Seçmelisiniz?

TEKLİF AL

Formu doldurun sizlere dönüş yapalım.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.
[contact-form-7 id="131" title="Contact Page Form"]

TELEFON

ADRES

Demirciler sitesi 2.yol no:25 Zeytinburnu / İstanbul

MESAİ SAATLERİ

9:00 – 18:00